Skip to content

Cow

Een kalf wordt geboren. Voor Luma, een ervaren moeder, is dit routine. Ze likt haar pasgeboren kalf voordat het van haar wordt weggenomen. Het leven van Luma is een aaneenschakeling van inseminatie, baren en gemolken worden. In Cow volgt regisseur Andrea Arnold (Fish TankI, American Honey) het dagelijkse leven van een melkkoe. De camera zit zo dicht op haar huid dat zij de filmmaakster regelmatig omver loopt. Het resultaat is een intiem en puur cinematografisch portret van een individu dat gevangen zit in een kil systeem. Andrea Arnold: “De film is een poging om stil te staan bij koeien. Om zowel de schoonheid als de ellende van hun leven te zien. Niet op een romantische manier, maar op een levensechte manier. Het is een film over de dagelijkse werkelijkheid van een melkkoe en de erkenning van de geweldige dienst die ze ons bewijst.”

Kijkwijzer rating: Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Kijkwijzer rating: Angst

VPRO Cinema ★★★★ Weer een ijzersterke film van regisseur Arnold

NRC ★★★★ Een confronterende ervaring

Volkskrant ★★★★ Het voortreffelijke Cow confronteert de kijker

Bij de voorstelling van vrijdag 10 februari heeft LingeFilm een boeiende en kundige gast: Jan Dirk van de Voort, biologisch melkveehouder en kaasmaker van De Groote Voort in Lunteren. Al sinds 1650 wordt er door de familie geboerd op het land waar in 1925 de huidige boerderij is gebouwd door Peter, de vader van Jan Dirk. In eerste instantie richtte Jan Dirk zich op efficiëntie door schaalvergroting en hogere productie. Een klein deel van de melk werd vanaf 1985 verwerkt tot Jersey-kaas onder de naam Remeker. Vanaf 1991 is het bedrijf biologisch gecertificeerd. Het bedrijf van Jan Dirk en zijn vrouw stond centraal in de documentaire ‘Dansen met gehoornde dames: Koeien zonder antibiotica’ (2013).

Jan Dirk kan als geen ander de filmkijkers de achterkant van het melkveebedrijf laten zien en toelichting geven op de documentaire Cow. Hij zal ook vertellen over de overgang van regulier naar biologisch bedrijf en wat daarbij anders gedaan wordt dan we in de film zien. Dierenwelzijn en evenwicht van de natuur zijn daarbij belangrijker dan een grote productie. En vanzelfsprekend gaat hij in op de vragen van bezoekers.

Verenigd Koninkrijk

|

2023

|

98 min

|

documentaire

Regie

Andrea Arnold

Cast

Voorstelling

Cow
vrijdag 10 februari
20:30
 
Tickets
vanaf 0,00
Film + Extra
Cow
woensdag 15 februari
20:00
 
Tickets
vanaf 0,00