Skip to content

Dalva

Dalva

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal Dalva moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk. Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd.

Kijkwijzer rating: Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Kijkwijzer rating: Grof taalgebruik Kijkwijzer rating: Angst

de Volkskrant     ★★★★            Dalva aanschouwt de wereld voor het eerst met eigen ogen, vol verwondering en onzeker over haar eigen plek. Beschadigd, maar niet verslagen. Dalva is een intiem verteld verhaal over een loodzwaar thema met tederheid en licht doorweven.

Trouw                  ★★★★              Van trenchcoat naar sneakers: schoksgewijs kan de misbruikte Dalva weer puberen.

VPRO Cinema    ★★★★              Sterk debuut van de Belgische Nicot

NRC                     ★★★★              Dalva voelt wonderlijk genoeg nooit loodzwaar

Winnaar van de publieksprijs tijdens IFFR 2023

Bram, programmateam                Natuurgetrouwe, hoopgevende film.

Op woensdagavond 27 september wordt de film ingeleid door Dr. Iva Bicanic. Zij is klinisch psycholoog,  hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht en directeur-bestuurder van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld. Iva Bicanic begon haar carrière in het Kinder- en Jeugd Traumacentrum in Haarlem waar ze werkte met seksueel misbruikte kinderen. Inmiddels is zij gespecialiseerd in de behandeling van jonge slachtoffers van seksueel misbruik. In 2018 werd zij uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid en in 2020  won zij een belangrijke prijs voor haar inzet voor goede psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld. Eind 2021, begin 2022 presenteerde zij de 7-delige tv-serie ‘De tranen van Tito’ over het leven in de landen van voormalig Joegoslavië. Het land waar haar Kroatische ouders vandaan komen.

België, Frankrijk

|

2023

|

87 min

|

Reguliere voorstellingen

Regie

Emmanuelle Nicot

Cast

Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti

Voorstelling

Dalva
vrijdag 22 september
20:30
 
Tickets
vanaf 0,00
Dalva
woensdag 27 september
20:00
 
Uitverkocht
Film + Extra