Design by Dutch Portfolio

Marianne & Leonard: Words of Love

16 Drugs- en/of alcoholmisbruik
VS, 2019 - 102 min - documentaire, muziek
Regie: Nick Broomfield
Cast: Leonard Cohen (Zichzelf), Marianne Ihlen (Zichzelf)
lees recensie op cinema.nl

Om 19.00 uur, voorafgaande aan de film Marianne & Leonard Words of Love, is er een interview met Sonja Barend. Ter gelegenheid van de boekenweek 2020 halen Bibliotheek Rivierenland en LingeFilm Sonja Barend naar Geldermalsen, waar ze door journalist Wouter Kurpershoek geïnterviewd wordt over haar autobiografie ‘Je ziet mij nooit meer terug’. Tickets voor het interview van Sonja Barend à € 7,50 zijn alleen te koop via de website van de bibliotheek. Bruna Geldermalsen is aanwezig met een boekenstand, waar het boek van Sonja Barend te koop is.

Sonja Barend was decennialang een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma’s. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil. Je ziet mij nooit meer terug: Dit keer zoekt Sonja naar antwoorden op haar eigen vragen die te maken hebben met het lot van haar vader en moeder in oorlogstijd. Vragen die haar sinds haar kindertijd achtervolgen. In deze indringende memoires probeert ze inzicht te geven in hetgeen haar gedurende haar hele loopbaan heeft bewogen en de richting in haar televisiewerk heeft bepaald. Daarmee komt Sonja Barend, die voor velen al zo vertrouwd was in de huiskamer, nog dichterbij.

Wouter Kurpershoek is al meer dan 25 jaar een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. Hij stond als verslaggever voor de publieke omroep vooraan bij vrijwel alle crises in binnen- en buitenland: van de Bijlmermeerramp en de brand in Volendam tot oorlogen in voormalig Joegoslavië, Afrika en het Midden-Oosten. En bekend als correspondent voor het NOS Journaal in Washington waar hij als eerste en enige Nederlandse journalist een Amerikaanse president (President George W. Bush) in het Witte Huis interviewde. Met zijn betrouwbare uitstraling was Wouter in tijden van onrust vaak een baken van rust voor televisiekijkend Nederland.

De Geldermalsense Bruna is ook aanwezig met een boekenstandje, zodat je het boek van Sonja Barend kunt kopen. Om zeker te zijn van een exemplaar kan je er een reserveren door te bellen naar de Bruna: 0345-571209 of te mailen: Bruna0876@brunawinkel.nl – Graag onder vermelding van Sonja Barend.

In 1960 ontvlucht de dan 26-jarige Canadese schrijver Leonard Cohen zijn woonplaats Montreal en hij strijkt neer op het Griekse eiland Hydra. Daar ontmoet hij Marianne Ihlen uit Noorwegen, die zal uitgroeien tot zijn geliefde en muze, vereeuwigd in het nummer ‘So Long, Marianne’. Jarenlang leven ze gelukkig samen in het zonovergoten paradijs, waar een hechte gemeenschap van kunstenaars de vrije liefde viert. Maar dat verandert als Cohen zichzelf als zanger en liedjesschrijver ontdekt, naar New York verhuist en een wereldster wordt. Hij wordt een ‘ladies man’ en tijdelijk een grootgebruiker van drugs. Zij blijft met haar zoon uit een eerdere relatie achter op het eiland. Als Marianne aan het eind van haar leven ernstig ziek is en Cohen dat verneemt, schrijft hij haar een afscheidsbrief: ‘Als je omkijkt kun je me bijna zien. Ik kom eraan’. De Britse filmmaker Nick Broomfield, die als twintigjarige student in Hydra belandde en een kortstondige affaire met Marianne beleefde, schetst de tragische liefdesgeschiedenis van de kunstenaar en zijn muze aan de hand van persoonlijk archiefmateriaal, interviews met betrokkenen en poëtische voice-overs van Cohen en Ihlen. Hij volgt Cohen ook als hij later een Zen klooster ingaat. Hij maakt een melancholieke, intieme en dromerige film over (de schaduwzijden van) roem, de seksuele vrijheid van de jaren zestig en liefde tot de dood ons scheidt. Daarmee is het ook een kritische terugblik op man-vrouwverhoudingen en een tijd waar een deel van de volwassenen soms kinderlijk en mateloos genot nastreefden.

Voorstellingen

Marianne & Leonard: Words of Love
za 14 maart
20:30
Film + extra om 19.00u interview met Sonja Barend