Design by Dutch Portfolio

Sisters + Petite Maman

AL
Frankrijk, 2021 - 72 min - Drama
Regie: Céline Sciamma
Cast: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne
lees recensie op cinema.nl

Voor de film Petite maman vertonen we het eindexamenproject Sisters. Twee films met kinderen in de hoofdrol.

De korte film Sisters (15 min) is in 2018 gemaakt als afstudeerfilm van de filmacademie en werd nationaal en internationaal 37 keer onderscheiden. Het was dat jaar de op een na beste (afstudeer)film van de 65 landen die meededen aan deze competitie.
In Sisters zien we drie zussen opgroeien in een probleemgezin. Ze zijn overgeleverd aan elkaar en overleven zolang ze samen zijn. Ze spelen, kriebelen elkaar en sluiten elkaar soms buiten. Maar een ding staat vast, hun verbinding is onverbrekelijk. Maar is die verbinding sterk genoeg om de realiteit van hun bestaan te overwinnen?

Daphne Lucker (regie) en Rosita Wolters (scenario) verzorgen op vrijdag 19 november een inleiding en worden geïnterviewd.

Na Portrait de la jeune fille en feu komt Céline Sciamma terug met Petite Maman. Een film waarin de regisseur terugkeert naar haar roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen. Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is. Sciamma maakte Petite Maman tijdens de lockdown van 2020. Dat levert een intiem en intrigerend verhaal op. De film ging in première tijdens het Filmfestival van Berlijn, waar hij werd genomineerd voor een Gouden Beer. “What a superb movie – a jewel of this year’s Berlin film festival”, aldus The Guardian die de film 5 sterren gaf.

Voorstellingen

Sisters + Petite Maman
vr 19 november
20:30
Sisters + Petite Maman
wo 24 november
20:00