Skip to content

Blind of slechtziend? Ook jij kan naar de bioscoop!

Earcatch vertelt wat je niet ziet: audiodescriptie voor film en televisie.

Ook als je blind of slechtziend bent, is het fijn om er met vrienden of familie op uit te gaan. Samen naar de film gaan zat er tot op heden vaak niet in omdat het met een visuele beperking heel lastig was om een film goed te volgen. Daarom is de app Earcatch ontwikkeld, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen in elke bioscoop te genieten van filmvoorstellingen en zo zelfstandig mogelijk mee te doen in de maatschappij.

Earcatch bevat alle audiodescriptie die beschikbaar is in Nederland. Audiodescriptie maakt films en series toegankelijk voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen voor mensen met een visuele beperking. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Het enige dat je nodig hebt voor het afspelen van audiodescriptie via Earcatch is een smartphone of tablet en een koptelefoon. De app is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play Store. Installeer de app op je smartphone of tablet. Selecteer de film of serie die je gaat kijken en download de bijbehorende audiodescriptie. Zet je koptelefoon op en kies ‘afspelen’ zodra de film begint. Earcatch zorgt ervoor dat de audiodescriptie precies gelijkloopt met wat er in beeld te zien is. Voor het downloaden van audiodescriptie is een internetverbinding nodig, maar voor het afspelen niet.

Kijk voor meer informatie, uitleg en het volledige aanbod op Earcatch.nl.